Avatud lähtekood, litsents ja õigus valida

 


Kõige vaieldamatum ja olulisem on tarbija valikuvõimalus. Tänu infotehnoloogia evolutsioonilisele arengule ja looduslikult esinevale "piiramise ja vastupanu" süsteemile on mõne hiiglase monopol märkimisväärselt nõrgenenud. Tänapäeva ühiskonnas on ettevõtted, kes omasid kunagi turul monopoli, sunnitud klientide nimel võrdsetel tingimustel konkureerima.

Selles on olulist rolli mänginud mitte ainult riiklikud ja rahvusvahelised reguleerivad asutused, vaid ka IT-ekspertide kogukond ise, kes arutelu teemat toetavad ja seda aktualiseerivad.

Täna on kõigil võimalus installida see või teine ​​tarkvara oma arvutisse. Kuid ma ei tea, kui paljud meist loevad installimisel lepinguid ja litsentse? Mõne jaoks on need lihtsalt ametlikud kontrollmärgid ja lehed, mida peate kiiresti sirvima. Isegi tasuta tarkvara on litsentsitud (proprietary).

Loomulikult on kommertstarkvara intellektuaalse tootena maksimaalselt kaitstud, kus lähtekood on peidetud ja levitamise võimalused keelatud. Äravara (proprietary software) erksad esindajad on Windows ja Mac operatsioonisüsteemid. Microsoft Office kasutavad paljud organisatsioonid, nii äri-, tsiviil- kui ka valitsusasutused. Põhimõtteliselt rahuldavad need igapäevast vajadust lahendada väga erinevaid ülesandeid ja neid on hädavajalikud.

Kuid erinevat jaovara (sharware) ei saa alati omistada vajalikule. Näiteks osa nendest sisaldab enamik tasuta veebimänge jagamisvara litsentsi (reklaamvara). Kui tarkvara tasuta võimaluste tõttu täidab tarkvara omanik tarkvara erinevate toodete reklaamidega, saades reklaamiplatvormiks.

Kõige ausam turu seisukohalt ja võime arvestada kõigi osapoolte huvidega on demoware. Siin võetakse arvesse kõigi huvide tasakaalu. Tarbija saab toodet proovida ja hinnata, kuidas see vastab tema vajadustele, ootustele, võimetele ja ettevõttel on võimalus oma toodet ausalt soodsatel tingimustel pakkuda. Nende hulka kuulub spetsialiseeritud professionaalse tarkvaraga (arhitektuur - Archicad, disain - Adobe, Corel, juhtimine ja raamatupidamine - SAP jne) seotud tarkvara.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda