Mis saab autoriõigustest?


Pikka aega on erinevatel tasanditel olnud arutelu autoriõiguse väljavaadete ja tuleviku üle. Seda arutavad eksperdid, ametnikud, ühiskond ja erasektor. Muidugi on olemas üldine arusaam, et olemasolevad vanad reeglid ei saa jääda samaks. Siiski ei olnud ikka veel võimalik leida ühist lahendust, mis sobiks kõigile osapooltele.

On ilmne, et me peaksime olema tänulikud suurtele tehnoloogiakorporatsioonidele tänase tehnoloogiaarengu eest. Võib praeguse olukorra suhtes rahulolematu olla, kuid ilmse fakti eitamine oleks silmakirjalikkus.

Jah, võib-olla hõlmab üks äristrateegiaid "maailma ja ühiskonna muutmist", kuid nagu iga eraettevõte, püüab see ka raha teenida ja oma aktsionäridele kasumit tuua, kes on oma kapitali kasutamiseks laenanud ja soovivad sellest oma huvi saada. Just nende ärihuvide kaitsmine määrab väiksemate ettevõtete pideva ülevõtmise, uute arenduste ja tehnoloogiate ostmise. See viib kindlasti monopoliseerumiseni. Monopolidevastaste seaduste täitmise jälgimiseks on loodud riiklikud ja riikidevahelised organisatsioonid.

Tehnikaettevõtted satuvad olukorda, kus nende tegevust piiravad monopolidevastased seadused, mis muudab nende ärihuvide jõustamise raskemaks, kuna eratarbimise jälgimine on keeruline. 

Kui seadust ei ole võimalik jõustada, siis kas on mõtet proovida paratamatust?

Kodumaist piraatlust ei saa peatada, nii et Piraatide Partei algatusel siduda toodete tasuta kasutamine era- ja mitteärilistel eesmärkidel on tugev põhjendus. Eraomandi, sealhulgas intellektuaalse omandi austamise kultuuri edendamine pole materiaalne - see on pikk protsess ja nõuab ühiskonna teatud küpsemist. Kuid on oluline mõista, et kellelgi pole õigust sellistes toimingutes erasektorit kohustada ja see otsus saab seista ainult ettevõtte enda taga.

Meie muutunud maailmas võib vanu ärimudeleid, ehkki need on endiselt elus, aga ei tohi need pikas perspektiivis nimetada vastupidavaks. Ettevõtte sotsiaalne vastutus on tekkimas seniste liberaalsete majandusmudelite raames. Seda vastutust ei pane seadused, vaid osa ettevõtte sisepoliitikast ja arusaamast selle sotsiaalsest rollist.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda