Õngitsemine


Spetsialistide seas on laialt levinud arvamus „Küberturvalisuse nõrgim element on inimene ise”. Ei oleks liialdus öelda, et pahavara levik tavakasutaja arvutisse tuleneb kasutaja enda tegevusest, kes laadib alla kontrollimata failid või installib programme, mida ei saa täielikult usaldada. Kui küberintsident juhtub lihtsa kasutajaga, siis võivad kahjud piirduda isikliku kaotusega, kuid kui see isik on suurettevõtte sekretär - isik, kes on kogu ettevõtte teabe keskpunkt. Sellisel juhul võivad kaotused muutuda kriitiliseks.

Kui pöörate tähelepanu Riigi Infosüsteemide Ameti 2020. aastaraamatule, on Eestis kõige sagedasemad küberintsidentide juhtumid kuulumine robotivõrku (55%) ja õngitsemine ehk fishing (18,5%). Õngitsemise osas on olukord üldiselt sarnane Euroopas, kus ta on 3 peamist küberohtu. On üllatav, et sellisel ürgsel tehnoloogial nagu andmepüügi meilid on endiselt oma koht ja uudistest saate lugeda isegi seda, kuidas inimesed saavad anende ohvriteks. Siiani on arusaam, et õngitsemine ei ole seotud ainult andmepüügimeilidega, kuid tegelikult on õngitsemise mõiste aastatega laienenud ja petturid leiavad uusi vorme ja viise, kuidas inimesi oma andmetest või paroolidest lahkuma sundida.

1. muudetud nimega võrgud, mis interneti liiklust kinni peavad

2. originaalidele täielikult vastavate saitide koopiad koos taotlusega täita isikuandmeid sisaldav vorm

3. osalemine kampaanias tasuta auhindade loosimisel (telefoni, reisi jne)

Ahnus ja soov saada midagi tasuta valutab terve mõistuse. Tähelepanu hajub, kui teie silme ette kerkib kauaoodatud telefoni või kalli reisi auhind ja lõppude lõpuks sa pead üle anda vaid ebaolulised andmed.

Küberturvalisusest rääkimine ainult pahavara küljest on eksitav ja annab aimu vaid 1/3 kõigist küberriskidest, et kaitsta isikuandmeid ja privaatsust. Usun, et sama oluline on rääkida ka muudest ilmingutest, kus küberhügieen on oluline - riigi järelevalvest  ja era ettevõttete järelevalvest. Isikuandmete ja eraelu puutumatuse kaitse on oluline, olenemata sellest, kes üritab teie ruumi rikkuda, ja ükskõik, mis mõjuvad põhjused seda seletavad.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda