Edusammud ja takistused IT arendamisel Eestis



Pikaajalised strateegiad luuakse süsteemi kõigi elementide tegevuste sünkroniseerimiseks, et selle strateegia eesmärkide saavutamiseks. Pikaajaline planeerimine on oluline, kuna see võimaldab planeerida ressurssi määratud ülesannete täitmiseks.

Kõik see toimib hästi, kui ühiskonnas valitseb arenguvektori suhtes üldine üksmeel. Siin võib intellektuaalide, riigimeeste ja tavainimeste vahel tekkida lünk mõistmises. Viimased maailmapoliitilised suundumused on näidanud, et intellektuaalide ja riigi tavalise elanikkonna seas võivad riigi arenguplaanid ja visioonid erineda. Ja riigimehed saavad silmitsi seista rahva ja nende esindatavate poliitikutega.

Paljude aastate jooksul on riigi majanduse ja IT arenguvektor arenes avatud liberaalses ja avatud majanduses. See võimaldas meil oma IT-tööstuse arendamiseks meelitada maailma parimaid spetsialiste. Kümne aasta jooksul on Eesti suutnud saavutada suhete digitaliseerimise kodaniku - riigiga, mis on suurendanud kodanikele pakutavate teenuste, panga- ja äriteenuste. Pandeemias oli see kõige paremini tunda.

Ilmunud on kvalitatiivselt uus võimalus valimistel hääletada. Erinevad poliitilised jõud seavad selle võimaluse perioodiliselt kahtluse alla. Need, kes pole ITga tuttavad, omistavad IT-le sageli manipuleerimisvõimalusi.

Paljude kodanike jaoks on turvalisest internetikeskkonnast saanud nii reaalse kui ka veebielu norm ning loomulik element.

Kahjuks ei olnud majanduse moderniseerimist võimalik saavutada. IT-tööstuse kasvutempo komistas poliitiliste otsuste peale, mis viisid IT-ettevõtete väljavoolu meie riigist. Võib-olla robotiseerimise, digitaliseerimise hirmutab võimaliku töö kaotuse kiirus riigi elanikke, kes on seotud traditsiooniliste majandussektoritega (tööstus jne).

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda