Professionaalsus - oskused, huvi, isiksuseomadused, teadmised


Mõeldes tänapäeva Eesti kaasaegse IT-spetsialisti profiilist, on oluline eraldada soov näha täiuslikku pilti ja reaalsus. Hetkeolukorra objektiivseks hindamiseks on hädavajalik omada suhtlemis- ja tööalaseid kogemusi.

Mõeldes selle üle, milline võiks olla tänapäevane IT-spetsialist Eestis, esiteks mulle tundub, et tema võtmeoskus on multidistsiplinaarsus. Puudused maailmast, empaatiavõime puudumine, suutmatus mõista antud ülesande olemust on peamised lüngad. Stereotüübid IT-spetsialistide kohta pole põhjuseta. Mõni arvavad, et sellele erialale lähevad enamasti mitteühiskondlikud, suhtlemata suhtlusega sotsiopaadid, kellel on hea tehniline aare. Muidugi on oluliseks koostisosaks loogiline ja inseneri mõtlemise oskus.

Kahjuks ametlik haridus oma kohustuslikus osas keskendub täna erialaste teadmiste õpetamisele vastavalt spetsialiseerumisele, jättes humanitaarküsimused teisejärgulise tähtsusega. Loomulikult akadeemiline vabadus annab kõigile võimaluse suunata oma spetsialiseerumist tulevikus vastavalt oma individuaalsetele omadustele, huvidele, nägemustele iseendast. Mis toob kaasa suure lõhe tööturu vajaduste ja haridussüsteemi vahel. Multifunktsionaalsuse saavutamiseks ideaalse spetsialisti "selekteerimine" on keeruline ülesanne, kuna palju sõltub individuaalsusest ja iseloomust. Minu subjektiivse arvamuse kohaselt pole see teostatav, kuid luues laia valiku spetsialiste, kes suudavad olla ühenduslüliks, on võimalik IT-sfääri arengule jõuline hoog sisse tuua.

Professionaal on spetsialist, kes tegeleb tööga, kus ta suudab näidata oma tugevaid külgi (teadmisi, isiksuseomadusi, oskusi, huvi).

Tänapäeval tööturul on nõutavad, nagu ka need, kes pole eriti seltskondlikud, kuid suudavad probleemidele huvitavaid professionaalseid lahendusi leida, ja need, kes on ühenduslüliks IT-spetsialisti ja tänaval oleva lihtsa kliendi vahel. Viimasel ajal on selliste spetsialistide roll, kes suudavad IT-sfääri keeruka keele ja loogika "tõlkida" kättesaadavaks ja arusaadavaks inimkeeleks, üha kasvamas.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda