Kas ainult IT juhid?

 


Harmooniliselt arenevas IT-ettevõttes ei piisa ainult headest ja mõtlevatest programmeerijatest. Edukamate IT-ettevõtete näited näitavad olulist fakti, et suurte eesmärkide saavutamiseks on oluline meeskonda meelitada erinevate tegevusvaldkondade spetsialiste, sealhulgas IT-spetsialiste, kes on võimelised vaatama ettevõtetes toimuvaid protsesse erineva nurga alt.

Edu saavutamise võti pole mitte ainult meeskonnas tugev juht, vaid ka korralikult valitud meeskond, kes suudab omavahel suhelda, juhi eesmärke jagada ning on valmis seatud ülesannete täitmiseks võimalikult palju kaasa lööma.

Minu arvates on meeskonna võtmeliikmed juht, kommunikatsiooniinsener ja personalispetsialist. Hea juht on visionäär, kellel on pikaajaline visioon ja intuitsioon potentsiaalselt edukate tegevusvaldkondade jaoks, kes suudab meeskonda inspireerida. Insener peab suutma juhi ja juhi eesmärke operatiiv tasandil rakendada ning sõnastada need konkreetsete tehniliste ülesannetena. Personalispetsialist suudab moodustada meeskonna inimestest, kes võiksid töötada koostoimes, kuid luua ka töökeskkonna õhkkond ja keskkond, mis maksimeerib iga meeskonnaliikme potentsiaali arengut.

Nagu igas organisatsioonis, on ka laiale publikule kõige nähtavam ja tuntum meeskonna liige on juht, kes viib oma meeskonna eesmärgi poole. Kui rääkida näiteks tuntud Eesti IT-juhtidest, siis esiteks on tegemist ettevõtete juhtidega, et õnnestumised said teada kogu maailmale ja nende juhitavad ettevõtted on muutunud kiiresti kasvavateks startupideks. Nende edukust ei märganud mitte ainult eestlased, vaid ka maailma suurimad korporatsioonid, kellel on IT-sfääris võtmeroll. Nende seas on Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn kes asutasid Skype'i 2003. aastal, TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus ja  Kristo Käärmann.

Muidugi on iga eduka innovatsiooni taga seisab meeskond, mis koosneb edukatest spetsialistidest ja entusiastidest, keda juhib mitte ainult rahaline motivatsioon, vaid soov aidata kaasa maailma arengule, luua kvalitatiivselt uus, ainulaadne ja nõutud toode.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudelitest

Erivajadused on erivõimalused

Inimese ja arvuti suhtlus arendab IT valdkonda